Dobrich News Добрич новини

Предпразнично в Добрич

Дни на устойчивата енергия в Община Добрич

Общински дни на устойчивата енергия” в Добрич ще се проведат от 16 до 22 септември. Събитията са в рамките на ежегодната европейска инициатива “Европейска Седмица на мобилността”. Тази година кампанията се провежда под мотото „Нашите улици, нашият избор“.

Събитията ще стартират на 16 септември с откриване на тематична изложба от детски рисунки във фоайето на ОМЦ, като участниците ще бъдат наградени от г-жа Детелина Николова - Кмет на Община град Добрич. Освен това ще бъдат прожектирани видеоклипове, участвали в училищен конкурс, посветени на безопасността по улиците. На 17 септември от 17,00 часа на площад „Свобода“ е организиран Скейт-парад, на който деца и младежи ще имат възможността да се забавляват и да покажат уменията си да карат велосипеди, скейтбордове, ролери и други атрактивни демонстрации.

Инициативите продължават на 18 септември: от 10.00 часа по велоалеята на улица „Никола Петков“ ще се проведе детски вело-крос „Движение в правилната посока“, след това в Центъра за защита на природата и животните са организирани състезателни игри на открито под наслов “Правете като нас – сред природата на час”. Над 150 деца от детските градини ще вземат участие в инициативите с осигурени награди от Община град Добрич.

На 19 септември от 9,30 часа в Парк-хотел „Изида“ ще се проведе третия местен енергиен форум, в рамките на проект „ИМАДЖИН – ниско енергийни градове“. В него ще участват младежи от местни еко-клубове.

22 септември е обявен за Европейски ден без автомобили под мотото „В града без моята кола!“, затова от 10,00 до 14,00 часа Община град Добрич (съвместно с КАТ) обявява улица „Отец Паисий“ в участъка от бул. „Добруджа“ до ул. „Ген. Гурко“ за зона само за пешеходци и колоездачи.

Освен това, същия ден ще се проведе масов Вело-поход, организиран със съдействието на магазин „Вело рай“ по следния маршрут - сборен пункт в 11,00 часа пред Спортна зала „Добротица“ – Градски парк „Св. Георги“ - пешеходна алея, успоредна на бул. „25 Септември“, велоалея по пешеходна зона „25 Септември“, площад „Свобода”, к-с „Виста М“, ул. „Отец Паисий” до ул. „Ген. Гурко“. За участниците на финала от Община град Добрич са осигурени минерална вода и рекламно-информационни материали. През цялата седмица на устойчивата енергия ще бъдат разпространявани брошури с практични съвети за пестене на енергия в бита чрез информационното бюро за енергийна ефективност в Общината.



Разчитаме да изпълним с много деца, смях, движение, игри и усмивки улиците на нашия град по време на Европейската седмица на мобилността.



Община град Добрич