Dobrich News Добрич новини

Дванадесетото издание на Международен мажоретен фестивал „Златен помпон” Добрич-Албена

На 5-ти септември в КК Албена започва дванадесетото издание на Международен мажоретен фестивал „Златен помпон” Добрич-Албена. Във фестивала ще вземат участие мажоретни състави от осем града от България и два от Русия. Три от българските състави /МС”Каприз”, МС „Елинор” и СК „Прима” се завърнаха наскоро от Световен и Европейски мажоретен шампионат в Хърватия 27-31.08.2014, където се състезаваха с 4000 мажоретки от три континента. С тях беше и Русалия Петрова, председател на Българска мажоретна асоцияция/БМА/, международен съдия, участвал в съдийския състав на Световния шампионат, както и в други Европейски и отворени шампионати в Сърбия, Полша, Унгария и Хърватия. Тя е и един от инциаторите и организаторите на фестивал „Златен помпон”.
В тазгодишното издание на фестивала съставите от БМА, класирани на първо, второ и трето място за големи формации и до шесто място за мини формации ще получат право на участие на ЕВРОПЕЙСКИ ГРАНД ПРИ 2015 – Сегет, Унгария и ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНАТ 2015 – Бърно, Чехия. Мажоретните състави ще се състезават по Правилник на IMA /International Majorett-sport Association/, която е организатор на тези две големи събития. Но тази година, в регламента на фестивала са включени още две категории – ПАРАДНИ И ТАНЦОВИ МАЖОРЕТКИ, за да може да се даде възможност на повече мажоретни състави да участват във „Златен помпон”.
Всички участници ще се състезават за голямата награда на фестивала – Приз „Златен помпон” – статуетка, изработена от добричкия скулптор Христо Илиев. Организаторите на фестивала удостояват със специална награда, един изявен хореограф и най- атрактивната мажоретка. Награди ще бъдат връчени и от името на БМА.
Закриването и награждаване на победителите ще се състои в гр. Добрич на 7-ми септември на пл. „Свобода”.