Dobrich News Добрич новини

Община Добрич: Бъдете внимателни! Има опасност от силен вятър



Във връзка с динамичната метеорологична обстановка, по данни на НИМХ към БАН за 26 и 27 юни 2014 г. се очакват опасни метеорологични явления в северната и източната части на страната. За тях НИМХ-БАН обявява първа (жълта) степен за опасно силен вятър със скорост между 15 и 20 м/сек.

Община Добрич се обръща към гражданите да предприемат мерки за лична защита, включително и на имуществото.
ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ СИЛЕН ВЯТЪР

- При прогноза за силни ветрове и бури е необходимо да се сведат до минимум излизанията от вкъщи, защото съществува опасност от падащи предмети, комини, керемиди, мазилки, част от покривни елементи, улуци, рекламни пана, дървета и др. Вероятността от възникването на нещастни случаи е голяма.

-При възникване на необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта.

-Затворете добре прозорците и вратите.

-Не оставайте на открито. Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Придвижването да става само по откритите междублокови пространства.

-Ако Ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.

-Ако сте на полето или в планината заемете ниски места и оврази до отминаване на опасността.



ПОВЕДЕНИЕ СЛЕД УТИХВАНЕ НА ВЯТЪРА



- Да се избягва преминаването покрай сгради и конструкции, отделни елементи на които са разрушени или отнесени. Съществува опасност част от конструкцията, отделни елементи да рухнат под собствената си тежест, преди да са започнали възстановителните работи.

- Да се проявява бдителност по отношение на падащи дървета, повредени стълбове и съоръжения от електрическата мрежа и мрежата за захранване на тролейбуси.



Община град Добрич