Dobrich News Добрич новини

Информация за ситуацията в Добрич към 12. 00 часа на 23 Юни

Постепенно ситуацията В Добрич се променя, но бедственото положение остава. Все още липсва ел. захранване в блоковете 49, 51, 53 и 55 на ЖК „Югоизток“, където има 420 абонати на Енерго Про. 3 екипа на Енерго Про работят по трафопоста, захранващ блоковете, който е наводнен и все още е в тиня. След неговото въвеждане в действие ще продължи работата в късните часове по наводнените ел. табла в блоковете. В останалите улици на квартал „Югоизток“ се работи с доброволци в помощ на граждани по събиране и изнасяне на тинята и други отпадъци, както и с техника за изнасяне на увредена покъщнина. Възстановена е каловата станция на ул. ‚Дунав“, с което се подобри работата на канализационната мрежа в този район. Възстановена е работата на Автогара Добрич от тази сутрин.

В Зона „Север“ положението все още остава критично. Нивото на водата в дерето видимо е спаднало само с 15.см. Оттокът е много бавен и изцяло затруднен поради силно оводнени и заблатени местности по разлива му към изхода на града в посока село Врачанци. Съсредоточени са усилията за почистване на деветметрова шахта на калова станция „Свежест“, която е в тиня и вода. В съседство теренът представлява езеро с ниво на водата около 1 метър и по него започна изгребване на вода и земни маси и извозването им към други райони. Целта е минимизиране проблемите по въвеждане в действие на канализационната система. В района се насочват непрекъснато доброволци и техника за събиране на наноси, покъщнина и всякакви отпадъци. Екипите на Пожарна безопасност продължават да се отзовават на всички сигнали на граждани и фирми, като същевременно работят на терен в координация с Общината.

Почистването на улиците в целия град е съчетано с измиването им от коли на А. С. А България с цел дезинфекция на пострадалите територии.

Община Добрич търси помощ от фирми за осигуряване на фадроми, бордови камиони и самосвали. Чрез Междуведомствената комисия се търси съдействие за предоставяне на препарати против вредители – комари и гризачи. Ще се премине към дезакаризация на пострадалите райони и измиване с дезинфектанти. Осигурени са 2 тона белина, с които ще се пристъпи към дезинфекция на улиците.

Осигурени са доброволци, регистрирани към Бюрото по труда, които се включват в почистването на кал и наноси в Градски парк „Свети Георги“ и ДКЦ II. В публичните институции има доброволци и персонал, който работи за справяне със ситуацията. От Изпълнителната агенция за лекарствата ще бъдат уведомени за необходимост от лекарства. Община Добрич ще апелира към личните лекари за издаване на нови рецептурни книжки, тъй като има граждани, на които документите са унищожени. Община Добрич продължава да приема заявления за временно настаняване в общински жилища. Дирекция „Социално подпомагане“ продължава да обхожда пострадалите имоти за отпускане на еднократна финансова помощ.

Община град Добрич