Горещи Новини / Breaking News

Високомерието в случая е недопустимо

Пишем си, а кой ли ни чете. Не съм го правил тенденциозно, а стана напълно случайно. Сблъсках се с некомпетентните служители на регистратурата в "Бърза помощ" Добрич. Защо некомпетентни ли? Е, може ли да работиш години наред нещо и да не си разбрал какво е то. Недопустимо е да не знаеш, че касовият бон е за клиента - не за вътрешна координация! Недопустимо е да отказваш фактура при заплатена сума! Недопустимо е да не знаеш, че двете се прикрепят заедно, защото едното без другото не важи! Недопустимо е да даваш акъл на пациента да иде в ДКЦ за инжекция, при положение, че живее до болницата и е с проблем в крака! Недопустимо е, при всичките тези грешки, да се държиш надменно! При всяка промяна би било добре да се информират всички служители. Да ама не. Те не желаят да се информират. Как бихте постъпили със служители, които не се справят със работата си? Да ги похвалим ?!! Белким се замислят и разберат, че не се шегуваме. Не,не ни е до шеги! Особено като сме стигнали до Бърза помощ. Трагедията в случая е, че всички един ден стигаме до там. И унижението е за всички ни![next]
За информация на заинтересованите: всеки може да снима Информационните ви табла, за да си ги носи у дома и да ги чете на спокойствие. Така че всички протести провокираха у вас дълбоки чувства, че не желаете да ви снимат. Поради съображения за сигурност, няма да показваме самите Каси. За целите на разследването са ни достатъчни и самите информационни табла - всеки от нас е минавал през тях. Ще ви демонстрирам със снинмков материал как изглеждат те в ДКЦ-тата:
ДКЦ 1: Започват на първо място с правата на пациента и показват първо Безплатните си услуги. След това има платени услуги. Най-накрая и ВИП услуги. Следват Застрахователните дружества за допълнително осигурени, какво си говоря пак, хората една осигуровка нямат, на кого му трябва втора или повече.
ДКЦ 2: Имат лепенки с кредитни карти които могат да инкасират освен другите полезни надписи.
[next]
Тук казусът не бе толкова сложен: ставаше дума за платена инжекция, срещу която услуга искаме фактура (+ касов бон ), необходима ни за допълнително осигурителния фонд. И затова ви обърнах внимание. Не съм и помислил да навредя на служителите там. Та те редовно ни спасяват от правата ни - на пациенти, на клиенти. Конкурсът за избора им е бил тежък, непосилен за нас простосмъртните. Надявам се, че власт имащите в болничното ни заведение ще се самосезират. Понеже обещах да ги проверим отново, реших да им дам малко време, разбира се. Няма да ги притесняваме, за да си свършат работата.


Стоян Стоянов

Няма коментари

В коментара си можете да добавите снимка, като ползвате код: [img]адреса–на-вашата-снимка[/img]
и видео с код: [video]адрес-на-вашето-видео[/video]