Горещи Новини / Breaking News

Безценни книги в Добрич

Днес, 14 юли, по случай Националния празник на Франция, добричкият бизнесмен и франкофон С.Стоянов демонстрира меценатство и показа част от колекцията си с луксозни издания на френски на писателката Емануел Арсан.
Собственикът им поясни историята на колекцията и показа сертификат за принадлежност към Франсоа Бювал и неговите приятели библиофили. Книгите са били подготвени в Женева и издадени в Барселона. Корицата им е твърда и релефна, защитена с тъмна кожа, цветна "снимка - колаж" и позлатени заглавие и детайли. Вътре откриваме тежки и плътни листи с релеф, носещи благородно тежестта на времето. С художествен шрифт и дълбока плътност на печата, с позлатен текстилен разделител на меките страници. Освен световно признатата художествена стойност на текста, книгите съдържат и 80 уникални графики на Джордж Русескис.[next]
За авторката: Емануел Арсан е родена 1932 година в Банкок, Тайланд, в семейство на дипломати. Изживява детските си години по различни континенти. Силно привлечена от чужди култури и цености, от атрактивните места, където живее, тя успява да пресъздаде човешките взаимоотношения с такъв фин и тънък описателен език, които ни увлича и омайва, и не на последно място ни преобразява и повлиява. На 16 години е омъжена за Френски дипломат, което прилича и на историята в първия и роман "Емануела". Говори се, че съпругът и стои зад тези романи. В началото през 1959 година книгата се разпространявана апокрифно, без името на авторката, и бързо натрупва световна популярност. Години по-късно следващите издания са подписани под псевдонима Емануел Арсан, още по-късно се разкрива и реалното и име - Мариот Роле-Андриане.
Домакинът отново ни изненада с класата си, за което му благодарим, че ни направи съпричастни към личния си празник днес.

Виолета Върбанова

Няма коментари

В коментара си можете да добавите снимка, като ползвате код: [img]адреса–на-вашата-снимка[/img]
и видео с код: [video]адрес-на-вашето-видео[/video]