Dobrich News Добрич новини

Журналистите и служителите на TV7 с обръщение до СЕМ и СБЖ

До
Снежана Тодорова
и.д. председател на управителния съвет
на съюза на българските журналисти

До Доц. Георги Лозанов
председател на Съвета за електронни медии

Уважаема госпожо Тодорова,
Уважаеми доцент Лозанов,
Колеги,

От името на журналистите и служителите на TV7 бихме искали да се обърнем към Вас, като представители на уважавани институции, които застават зад истината и свободата на изразяване на мнение в нашата държава.
Ставаме свидетели на безпрецедентен опит да се погази правото на журналисти от една национална електронна медия да упражняват своята професия, като бъдат поставени в условия на натиск и страх. На 3 юли в 17.10ч. в офисите на ТV7 нахлуха дузина татуирани охранители заедно с назначен временен синдик. Това действие е продължение на активната кампания от страна на „Ноу фрейм медия България“ ЕАД, собственост на депутата от Европейския парламент Николай Бареков.

В разрез с указанието на Софийски градски съд заедно със синдика в сградата нахлуха и охранители, които се настаниха на етаж, нает от Балкан Българска Телевизия. В студиата и офисите влязоха и лица, принадлежащи към ПП „България без цензура“. Те не се съобразиха с искането на адвокатите на ТV 7 да напуснат незабавно офисите.

След полунощ на 3.07.2014 г. опитите на гардовете да щурмуват сградата продължиха. Станахме свидетели как безименни въоръжени лица бяха допуснати в нюзрума на българска национална медия. С репликата „ще ви разстреляме“ един от гардовете показа до каква степен той и колегите служат на реда и изпълняват закона.

С неправомерните си действия охранителите и служителите на „България без цензура“ застрашиха не само журналистите в телевизията, но и показаха, че силата и безпардонното поведение печелят в битката с истината.

С настоящето писмо изказваме своето възмущение и апелираме към Вас за съдействие и предприемане на мерки да защитим правото си да работим без страх в името на нашите зрители.

Ценност като свободата на словото е присъща на демократичните държави. Надяваме се България да е част от тях.

С уважение, Журналистите и служителите на TV7